Uusintasaumaus suojaa rakennusta monin tavoin

Julkaistu

Uusintasaumaus on tärkeä osa rakennusten huoltoa ja ylläpitoa. Se tarkoittaa elementtitaloissa betonielementtien välissä sijaitsevien tiivistyssaumojen poistamista ja uusien saumojen asentamista tilalle. Uusintasaumaus on erityisen tärkeä toimenpide, sillä se auttaa pitämään rakennuksen tiiviinä ja suojaa sitä kosteudelta, tuulelta ja kylmyydeltä. Uusintasaumauksen yhteydessä käydään läpi myös talon muu julkisivu ja sen kunto.

Rakennusten säännöllinen huolto ja kunnostus kannattavat

Elementtitalon tiivistesaumat sijaitsevat ikkunoiden ja tuuletusaukkojen ympärillä sekä betonielementtien välissä. Näiden saumojen elinikä on noin 20 vuotta. Niille tulee tehdä kuntotarkastus ennen kuin hyvänä pysymisen aika on kulunut loppuun. Saumat kovettuvat ja rapistuvat auringon ja muiden sääilmiöiden vaikutuksesta. Rapistunut sauma ei ole enää tiivis, mikä aiheuttaa suuren rakennusteknisen riskin koko talolle.

Taloyhtiön kokous päättää kuntotarkastuksen tilaamisesta. Isännöitsijä kilpailuttaa muutaman yrityksen ja valitsee tältä pohjalta tarkastuksen ja urakan tekijän. Kuntotarkastus käsittää tavallisesti koko julkisivun. Tarkastusalueita ovat ainakin katto, räystäät, tuuletusaukot, rappaus, maalipinta ja kaikki saumat, mukaan lukien elementtisaumat, palosaumat ja äänieristyssaumat. Joskus voidaan kartoittaa myös ikkunoiden ja ovien kunto, mikäli ne ovat palvelleet useita vuosikymmeniä ilman vaihtoa.

Julkisivuremontin hyödyt

Ehjä katto pitää veden ja kosteuden loitolla. Jos katto vuotaa, niin se usein näkyy helposti myös rakennuksen sisällä. Mikäli räystäät ja rännit ovat rikkoontuneita, sadevettä valuu ja roiskuu seinille ja tämä niin ikään on aika helposti huomattavissa. Mutta jos rapistuneet elementtisaumat vuotavat, seuraukset eivät ole yhtä näkyviä. Tästä syystä niiden kartoitukseen käytetään aina asiantuntijaa.

Rakennuksen julkisivulla ei ole pelkästään esteettinen rooli, vaan kunnossa oleva julkisivu estää kosteuden pääsemisen rakenteisiin. Samalla se toimii palosuojana sekä estää aiheetonta vetoa ja melua. Jos rakennuksessa on betonielementtien ohessa puuta, kuten hyvin usein on ikkunankarmeissa ja koolauksissa, nämä puuosat saattavat kostua mikäli tiivistesaumaus on hapertunut. Samoin näissä kohdissa saattaa tuntua vetoa. Kosteus ja veto yhdessä ovat riski homeitiöiden kasvulle. Kun julkisivun tilkitään ja eristetään, säästetään myös energialaskussa.

Joskus voi olla viisasta valita urakoitsija, joka on tehnyt julkisivukorjauksia samalla asuinalueella saman ikäisten talojen parissa. He tuntevat kyseisenä rakennusaikana käytetyt rakennusmenetelmät ja mahdolliset talojen heikot kohdat ja osaavat keskittyä niiden korjaamiseen. Tällöin lopputuloksena voi olla yllättävän edullinen uusintasaumaus.   


jaa